Йога тайни за дълъг живот

Йога тайни за дълъг живот, седем интересни причини от професионалните йога инструктори по медитацияyogasofia.com

Йога тайни за дълъг живот

Има седем йогийски здравни тайни за дълъг живот. Да живееш дълго не е целта на йогите като такива, но воденето на здравословен и дълъг живот осигурява достатъчно време за овладяване на себе си и за постигане на крайното духовно състояние на единство – което е целта на йогите. Именно поради тази причина йогите са дали препоръки как да живеете дълго и докато сте живи, как да поддържате тялото и ума здрави и щастливи. Очевидно дългото живеене в нездраво тяло и болен ум не е в интерес на никого.

Според йога има седем „тайни“ на дълголетието.

Правилен физически труд

Редовното упражняване на тялото е от съществено значение, особено в днешния свят, когато физическият труд вече не е неразделна част от ежедневния живот, както беше в миналото. Животът на повечето хора е заседнал с малко или изобщо физическо натоварване. Хората седят в колите си, докато шофират за работа, седят по цял ден в офиса, прибират се вкъщи с кола и често прекарват няколко часа пред телевизора или компютъра, след като се приберат. Липсата на движение и липсата на физическа активност, както знаем, причиняват редица заболявания. Ето защо е наложително да добавите поне леки упражнения към ежедневието си. Дейности като ходене, бягане, танци или спорт не само ще тренират тялото ви, но и ще генерират енергия и ще поддържат здравословно психическо състояние.

Лягане, когато човек се чувства сънлив

С цялата стимулация, на която сме постоянно изложени от компютри, телефони, таблети и други електронни джаджи, естественият цикъл на събуждане/сън е сериозно застрашен. Постоянно сме изложени на електрическо осветление и нощта лесно може да се превърне в ден. Жлезите ни са объркани и вече не могат да ни алармират (чрез хормони), че е време да се пенсионираме. И йога, и аюрведа препоръчват да спите през нощта и да останете будни през деня. Да спим през деня и да останем буден през нощта е много пагубно за здравето ни и е добре известно, че такъв начин на живот причинява болести.

Кафето е огромен виновник и се приема от много хора, за да могат да учат или работят през нощта. В крайна сметка да останеш будна цяла нощ или до късно през нощта се превръща в навик, който е трудно да се промени. Това е неестествено и съкращава продължителността на живота. Според йога терапията такъв начин на живот е една от основните причини за рак, следователно трябва да се избягва на всяка цена.

Хранене, когато човек се чувства гладен

Звучи просто, но не е. Това е така, защото хората ядат по толкова много причини. Понякога това се прави в името на общуването или защото е определено време от деня, така че трябва да ям. Често различни емоционални състояния предизвикват желание за ядене, като чувство на самота, разочарование, претоварване или просто опит да заглушим емоциите, които не искаме да изпитваме. Следователно храната е била злоупотребена и простият и приятен акт на хранене вече не е това, което е трябвало да бъде – акт на подхранване на тялото и получаване на прана и енергия от храната. И тогава има преяждане. Ако се храним по грешни причини, ще изпитаме лошо храносмилане, киселинност и запек. Това може да доведе до множество други по-сериозни заболявания, като диабет, висока кръвна захар и рак.

Някои хора ядат през цялото време, така че напълно са забравили какво е чувството да си гладен и да имаш здравословен апетит. Йогският съвет е да се яде, когато човек се чувства истински гладен и ако няма апетит, е по-добре да изчакате известно време и след това да ядете правилно. Между храненията пийте вода или чай. Никога не придобивайте навика да „пасете“, т.е. да ядете парченца от време на време, тъй като това ще унищожи вашия Агни (храносмилателен огън) и в крайна сметка ще разруши здравето ви.

Редовно гладуване

Постенето е едно от най-добрите неща, които можете да направите за здравето си. Той детоксикира цялата ви система и осигурява почивка на храносмилателните ви органи. Ако трябваше да работиш ден и нощ без почивка, какво щеше да се случи? Ще рухнете и може би дори ще умрете за кратко време. Но когато става въпрос за нашите храносмилателни органи, ние продължаваме да ядем и те трябва да работят непрекъснато. Те дори работят през нощта, когато се опитват да развалят вечерята, която сме яли по-късно, отколкото всъщност е било добре за нас.

Йогийското гладуване се предписва за един цял ден наведнъж и позволява на храносмилателната система да си почине напълно. По някакъв начин ние почиваме системата всеки път, когато завършим пълно йогийско гладуване за 36 часа, без храна или вода. В ден на пост можем да споделяме храна с тези, които нямат, и можем да отделим повече време на нашите духовни практики и интелектуални начинания.

Измиване преди сън

Не само е прерогатив да спите в точното време в съответствие с естествените цикли. Но също така помага да се охладят някои от основните части на тялото, като:

 • предмишниците;
 • ръцете;
 • прасците;
 • стъпалата;
 • гениталиите;
 • шията;
 • лицето.

Това се постига чрез използване на хладна вода, под телесна температура, точно преди лягане. Ако включите това в рутината си, ще откриете, че ще спите по-здраво, ще се събуждате по-малко пъти през нощта и че сънят ви ще бъде спокоен и необезпокояван. Измиването на определени части от тялото (трябва да е хладна вода) ще отпусне цялото тяло и ще успокои ума. На сутринта ще се събудите бодри и отпочинали.

Редовна медитация една от най-важните йога тайни

Откритията на съвременната наука доказват това, което йогите са знаели от хилядолетия – че медитацията има дълбок лечебен ефект. Невронауката е открила, че редовната медитация причинява промени на клетъчно ниво и че дори може да промени ДНК. Нашето психическо състояние има измеримо физическо влияние върху нас – по-точно върху нашата ДНК.

Медитацията помага за поддържане и/или възстановяване на хомеостазата в тялото, което е от съществено значение за поддържането на правилното здраве. Хомеостазата се отнася до стабилното състояние на тялото и неговата вътрешна среда. Това е състояние, при което има баланс на телесните функции. Например правилната телесна температура, правилните нива на кръвната захар и течностите. Всяка от тези променливи трябва да се поддържа независимо от промените, които се случват в околната среда, като външна температура, диета и т.н. Когато хомеостазата се загуби, особено за по-дълъг период от време, болестта се появява.

Много заболявания са психосоматични, както знаем, стресът и тревожността причиняват различни заболявания. Не само това. Когато медитираме, реакцията на релаксация влиза в сила, тъй като парасимпатиковата нервна система се активира. Това обръща реакцията на борбата и бягството (задействана от симпатиковата нервна система). Докато почивката и възстановяването – функции на парасимпатиковата нервна система – поемат без никакви инхибитори.

В заключение, редовната медитация подобрява физическото и психическото здраве. По този начин има и пряка връзка с качеството и продължителността на живота ни.

Практика на асана

Може би се чудите защо асаните не са изброени под упражнения. Отговорът е прост и ясен: асаните не са упражнения, а по-скоро инертизиращи. Наричаме ги инерцизиращи, защото ефектът им върху вътрешното тяло, вътрешните органи, жлезите и особено чакрите е много по-важен от ефекта им върху мускулите и ставите.

На Запад сме отъждествили термина „йога“ с йогийските пози, но всъщност те образуват само малка – макар и важна – част от цялата система. Терминът йога всъщност предполага цял начин на живот с йога пози като един от многото му аспекти.

На езика на санскрит йога позите се наричат ​​асани. Асана означава „поза, създаваща физически комфорт и психическо спокойствие“.

Асаните, когато се практикуват с определен брой повторения и се държат за определен период от време, засягат:

 • жлезите;
 • нервите;
 • мускулите;
 • всички органи на тялото.

Има много физически ползи, но най-важният ефект е върху ума. Практикуването на асани оказва натиск върху жлезите с вътрешна секреция. Това води до регулиране на хормоните, секретирани от тези жлези. Хормоните са тясно свързани с нашите емоции и полученият емоционален баланс улеснява концентрацията.

Така че въпреки че асаните или йога позите тонизират мускулите, повишават гъвкавостта и подобряват стойката чрез подравняване, което е по-важно поради въздействието им върху ендокринните жлези. Те балансират секрецията на хормони и по този начин възстановяват психическото и емоционалното благополучие.

Ето защо акцентът не е върху енергичността на изпълнение, а върху:

 • правилното позициониране;
 • правилното дишане;
 • тих, но постоянен поток на движение

Това от своя страна оказва натиск върху съответните жлези и вътрешни органи. Така в Раджадхираджа йога човек не само развива сила и гъвкавост. Той постига общо чувство за благополучие.

Снимки с още много йога тайни може да видите ТУК

Интересно видео за йога тайни, което може да видите – YOGIC SECRETS

Още полезна и интересна информация може да намерите в нашата категория ПОЛЕЗНО