Какви са задачите на коуча

Какви са задачите на коуча

Основната задача на коуча е да помогне на клиента да разбере как може да постигне възложената задача. Особеността на коуча е, че той помага на човек да постигне лични или професионални цели, без да влияе върху неговите решения. Тоест клиентът трябва сам да стигне до целта под ръководството на треньор.

Какви са задачите на коуча? Задачата на треньора е да посочва на клиента грешки без директни съвети.

Как се случва това? Чрез диалог. Задайте на човека водещ въпрос и той ще измисли всичко вместо вас. Това е същността на работата на треньора.

В същото време, това е методът на обучение отдолу нагоре и има още един, отгоре надолу.

Ще ви разкажаем за разликата между тези процеси по-долу.

Разликата между коуч и ментор

Коучът, за разлика от ментора, не се занимава с общо развитие на клиентите и доразвиване на специфичните му способности. Например умения за управление на персонала, способност за комуникация с противоположния пол и т.н. Менторът предава на приемника всичките си знания, които е натрупал през живота си, а коучът помага на клиента да натрупа опит сам.

Коучът не дава отговори на въпроси, а помага на клиента да ги намери в себе си. По този начин коучът е спомагателен инструмент за клиента, за разлика от ментора, който е с готов план за действие.

Разлика между коучинг и тренинг

Ако се обърнем към терминологията, по-голямата част от хората се чудят каква е разликата между коучинг и обучение. Освен това много обучители и самите треньори не могат да отговорят на този въпрос.

Ако отидете при коуча (треньора), той ще започне да Ви разказва истории за стандарта, според който треньорите помагат на хората да намерят отговори на въпроси и да постигнат целите си. Но това не дава пълно разбиране за това какво е коучинг.

Всъщност всичко е много по-лесно, треньорът това е човек, който работи с група хора, и коучингът – това е индивидуална дейност. Но понякога треньорите работят индивидуално и коучите преминават към групови класове, което накрая обърква всички.

Като цяло, ако човекът работи индивидуално, най-вероятно той е коуч. И ако изглежда като нещо различно, тогава може би той просто не харесва думата „треньор“.