Как празнуват Нова година американците?

Нова година в Съединените щати

Нова година се пада на 1 януари и бележи началото на новата година според григорианския календар. Той отбелязва края на новогодишните празненства в Съединените щати и дава шанс на много американци да си спомнят предходната година.

Официален празник ли е?

Това е държавен празник. Държавните служби са затворени. Някои училища и фирми също може да бъдат затворени на този ден.

Какво правят хората?

Началото на новогодишния ден в полунощ се възвестява от фойерверки, партита и специални събития, които често се предават по телевизията. Много малко хора трябва да работят през самия ден. За мнозина това е ден за възстановяване от новогодишните празненства предишната вечер. В някои градове се провеждат паради и се играят специални футболни игри.

Раждането на първото бебе през Новата година често се празнува с подаръци за неговите или нейните родители и изяви в местните вестници и в местните новинарски емисии. Много хора си дават новогодишни обещания. Това обикновено са обещания към себе си, че ще подобрят нещо в собствения си живот.

Обичайните обещания за Нова година са да спрем да пушим или да пием алкохол, да отслабнем, да спортуваме повече или да водим по-здравословен начин на живот.

Публичен живот

Правителствени служби, организации, училища и много фирми са затворени в САЩ на Нова година. Системите за обществен транспорт не се движат по редовните си разписания. Там, където са били организирани големи обществени тържества, движението може да бъде затруднено от операцията по почистване. Като цяло общественият живот е напълно затворен.

Заден план

Григорианският календар се използва широко в много страни като Съединените щати. Това е въведено през 1582 г. от папа Григорий XIII. Юлианският календар, който се използваше дотогава, беше малко неточен, което доведе до изместване на пролетното равноденствие назад в календарната година. Григорианският календар не е приет навсякъде и някои църкви, особено с произход от Източна Европа, все още използват други календари. Според григорианския календар първият ден от годината е 1 януари.