Как се правят интравенозни инфузии

Как се правят интравенозни инфузии

Съвременната медицина активно използва системи за еднократна употреба. Те могат да бъдат инсталирани както в лечебно заведение, така и у дома. Системите могат да се поставят и се използват и при транспортиране на пациент.

След като пациентът избере за себе си най-удобното хоризонтално положение, изпъва ръката си възможно най-много и поставя опора под лакътната става, здравният работник пристъпва към и поставянето на системата за интравенозно вливане.

Как се правят интравенозни инфузии

Първи етап: дезинфекция. Здравният работник третира ръцете с антисептик или дезинфектант и извършва същата процедура върху ръката на пациента.

Втори етап: инсталиране на инфузионната система. Банката с лекарството се поставя на специална висока стойка. От системата се освобождава от целия въздух, ръката се затяга с турникет, прави се пункция и се инсталира игла, която се свързва с капкомера.

Трети етап: инфузия. По време на процеса човекът трябва да лежи спокойно, да не движи ръката, към която е прикрепена системата, и да бъде наблюдавано състоянието му.

Четвърти етап: приключване на процедурата. Иглата внимателно се отстранява от вената, мястото на пункцията се притиска с напоен с алкохол памучен тампон и ръката на пациента се притиска в лакътната става.

След завършване на вътревенозната инфузия пациентът трябва да остане легнал и да си почива известно време. Понякога се случва да има световъртеж, гадене или слабост. Ако пациентът забележи такива симптоми, трябва да каже на лекаря.

Интравенозната инфузия може да се извършва само от медицински специалист, който е запознат с техниката на интравенозната инфузия. Ако тази процедура се извършва от лице без съответните умения, има рискове от усложнения: инфилтрация, хематом, тромбоза и дори емболия. Затова се доверявайте само на медицински специалисти.

Каква е целта на интравенозната инфузия?

Има различни процедури, които включват възстановяване на човешкото тяло след

дехидратация, след продължителен прием на антибиотици, химиотерапия и лъчетерапия при рак; и като обезболяващо средство.

Правилно подбраните интравенозни инфузии ще помогнат за поддържане на здравето и за облекчаване на стреса след физическа и умствена работа. Те са ефективни по време на изпитания, недохранване или напрегната работа. Помагат срещу грип, настинки, инфекциозни заболявания. Освен това през есенно-пролетния период подобна профилактика подпомага имунните функции на организма. Интравенозните инфузии често се използват като подмладяващо средство, което пречиства тялото от токсини, тежки метали и алкохолно отравяне.