Нова година

Как празнуват Нова година американците?

Нова година в Съединените щати

Нова година се пада на 1 януари и бележи началото на новата година според григорианския календар. Той отбелязва края на новогодишните празненства в Съединените щати и дава шанс на много американци да си спомнят предходната година.

Официален празник ли е?

Това е държавен празник. Държавните служби са затворени. Някои училища и фирми също може да бъдат затворени на този ден.

Какво правят хората?

Началото на новогодишния ден в полунощ се възвестява от фойерверки, партита и специални събития, които често се предават по телевизията. Много малко хора трябва да работят през самия ден. За мнозина това е ден за възстановяване от новогодишните празненства предишната вечер. В някои градове се провеждат паради и се играят специални футболни игри.

Раждането на първото бебе през Новата година често се празнува с подаръци за неговите или нейните родители и изяви в местните вестници и в местните новинарски емисии. Много хора си дават новогодишни обещания. Това обикновено са обещания към себе си, че ще подобрят нещо в собствения си живот.

Обичайните обещания за Нова година са да спрем да пушим или да пием алкохол, да отслабнем, да спортуваме повече или да водим по-здравословен начин на живот.

Публичен живот

Правителствени служби, организации, училища и много фирми са затворени в САЩ на Нова година. Системите за обществен транспорт не се движат по редовните си разписания. Там, където са били организирани големи обществени тържества, движението може да бъде затруднено от операцията по почистване. Като цяло общественият живот е напълно затворен.

Заден план

Григорианският календар се използва широко в много страни като Съединените щати. Това е въведено през 1582 г. от папа Григорий XIII. Юлианският календар, който се използваше дотогава, беше малко неточен, което доведе до изместване на пролетното равноденствие назад в календарната година. Григорианският календар не е приет навсякъде и някои църкви, особено с произход от Източна Европа, все още използват други календари. Според григорианския календар първият ден от годината е 1 януари.

килими

Ранни фрагменти при персийските килими

Килими и техните фрагменти

Има документирани доказателства, че килимите са били използвани от древните гърци. Омир, за който се предполага, че е живял около 850 г. пр. н. е., пише в Илиас XVII, 350 г., че тялото на Патроклос е покрито с „прекрасен килим“. В VII и X книги на „Одисея“ се споменават „килими“. Плиний Стари пише (нат. VIII, 48), че килимите („полимит“) са изобретени в Александрия. Не е известно дали това е било плоско или купчина тъкане, тъй като в гръцките и латински текстове липсва подробна техническа информация.

Плоско тъканите персийски килими, датиращи най-малко от четвърти или пети век след Христа, са открити в Турпан, префектура Хотан, Източен Туркестан, Китай, област, която все още произвежда килими днес. В местността Лоп Нур са открити и фрагменти от килими, които са изтъкани на симетрични възли, като след всеки ред възли са преплетени по 5-7 вътъка, с шарена шарка и различни цветове. Сега те се намират в музея на Виктория и Албърт в Лондон.

Материали, от които се изработват

Вълната и персийските килими

В повечето персийски килими купчината е направена от овча вълна. Характеристиките и качеството му варират от регион до регион, в зависимост от породата овце, климатичните условия, пасищата и специфичните обичаи по отношение на това кога и как се стриже и обработва вълната. Различните части на овчата вълна произвеждат вълна с различно качество, в зависимост от съотношението между по-дебела и по-здрава овча вълна и по-фините влакна на вълната. Овцете обикновено се стрижат през пролетта и есента. Пружинните ножици произвеждат вълна с по-високо качество. Най-ниският клас вълна, използван в килимарството, е „кожената“ вълна, която се отстранява химически от мъртвата кожа на животните.

По-високите степени на персийска вълна често се наричат ​​вълна Курк или Корк. Kоято се получава от вълна, растяща на врата на овца. Съвременното производство също използва вносна вълна. Kато новозеландска мериносова вълна. Tъй като голямото търсене на вълна за килими не може да бъде напълно задоволено от местното производство.

Още за килимите тук.

задълженията на работодателя

Ето още кои са задълженията на работодателя за безопасни условия на труд

Задълженията на работодателя за безопасни условия на труд

Ето тук има част от отговорностите и задълженията на работодателя:

 • оценка на риска на работното място и определяне на мерки за осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд;
 • санитарно-битови услуги и медицинско обслужване на служителите в съответствие с изискванията на охраната на труда.
 • задължително социално осигуряване на работниците срещу производствени злополуки и професионални заболявания.
 • запознаване на служителите с изискванията за охрана на труда.
 • създаване на необходимата организация за осъществяване на контрол по изпълнението на планираните мерки.
 • разработване и одобряване на правила и инструкции за защита на труда за служителите, като се вземе предвид становището на избрания орган на първичната синдикална организация или друг -орган, упълномощен от служители, по начина, установен в член 372 от Кодекса на труда на Руската федерация за приемане на местни разпоредби.
 • наличие на набор от нормативни правни актове, съдържащи изисквания за защита на труда в съответствие със спецификата на тяхната дейност.

За нарушаване на горните изисквания работодателят може да носи наказателна и административна отговорност, а също така е длъжен да обезщети материалните щети на пострадалия служител или неговото семейство.

Безопасността на персонала при изпълнение на работните задачи е обща отговорност и част от отговорностите на работодателя. От една страна служителите на предприятието са длъжни да спазват установените правила за извършване на работа. От друга страна, основната отговорност за осигуряване на безопасни условия на труд за персонала се носи от работодателя.

Този раздел от регулаторния документ, който ни интересува, формулира основните изисквания към предприятието.

Тези отговорности на работодателя за осигуряване на безопасни условия на труд могат да бъдат групирани в следните широки категории:

 1. спазване на изискванията на действащите правни документи за осигуряване на безопасни условия и защита на труда, от федералното законодателство до местната правна документация, както и индустриални споразумения и колективни договори.
 2. изпълнение на изискванията за задължително социално осигуряване на работниците и служителите срещу трудова злополука или настъпване на професионални заболявания.
бижутата

Малко повече за бижутата

Малко повече за бижутата

Красива рокля, модерна прическа, спретнат грим – всичко това, разбира се, украсява една жена. Но изображението ще остане непълно без подходящите декорации, които ще подхождат на гардероба и момента. Именно бижутата се превръщат в последния щрих, по който ще се възприеме една жена, нейният вкус и стил.

Какви са видовете бижута?

Човешката цивилизация е измислила много различни аксесоари за бижута. Това са и пръстени, и обеци, и вериги, и колиета и много, много повече. Следователно основната разлика не е в това какви бижута използва една жена, а от какъв метал е изработена и с какво е украсена. И тук има няколко опции.

 • Златни бижута. Без съмнение лидерът сред всички бижута. Абсолютно всичко е направено от този благороден метал – от носими бижута до запомнящи се сувенири. Всички си спомнят известните яйца на Фаберже, нали?
 • Сребърни бижута. От древни времена среброто се използва за създаване на бижута. Основната характеристика на среброто е относителната му евтиност в сравнение с други благородни метали. Но това е напълно компенсирано от уникалната обработка.
 • Платинени бижута. Платината се използва рядко в бижутата, но въпреки това продуктите, направени от нея, се отличават със специален шик.

 „Добавките“ на бижутата:

 • инкрустация със скъпоценни и полускъпоценни камъни;
 • студен емайл;
 • комбинация от метални цветове в един продукт;
 • начини на художествена обработка, включително изкуствено стареене.

Предвид модерната гама от бижута, ще бъде доста трудно да намерите подходящите за вас аксесоари. Наистина, при един поглед към гишетата, буквално „очите се разтварят“. Ето защо си струва да използвате малка инструкция за избор на продукти, които да допълнят изображението.

Как да изберем бижута, за да завършим визията си?

Има редица правила, които трябва да се спазват при избора и носенето на бижута от благородни метали. Основните са относно смесването на разлинчните материали. То не е препоръчително, както и смесването на кожени бижута и скъпоценни. Също така няма нужда да носите всички налични бижута наведнъж. Така ще изглеждате като коледно дърво.

монтаж на секционните врати

Какво трябва да знаем за монтаж на секционните врати?

При поръчка на врати със стандартни размери и цветове се намалява не само цената, но и времето за доставка на врати от Германия, повечето врати със стандартни размери и цветове са на склад у нас. Можете да разберете стандартните размери на вратите, които са най-близки до желаните от нашите специалисти. Повече за поръчка или нужда от монтаж на секционните врати – за контакт с нас: Фирма „Логел“, гр. София, ул. „Българска легия“ 41А. Очакваме Ви на телефон: (02) 489 4919. Read more

запушването на канализационната система

Причините за запушването на канализационната система в апартаментите в жилищен блок

Шезлонгът отива от кухнята (където мивката, миялната машина и пералнята са свързани към нея) към банята. Там тя включва дренажните тръби на душ кабината, бидето и мивката. След това системата отива до тоалетната и влиза в щранга, разположен в нишата. Най-често всички тръби са чугунени. Read more

Какво е кетъринг

Какво е кетъринг – услуги, формати на услуги

Рожденият ден сред природата е наистина забавно, интересно събитие, но и в същото време отнема много време и енергия за подготовка му. Далеч от ресторантите и заведенията, трябва да приготвите всичко необходимо сами, да подготвите терена и да го украсите. Свежият въздух, великолепната природа и топлите приятелства са основната награда за Вашите усилията. Но не всеки обича да прекарва време в грижата за грила, нали? И точно тогава кетърингът идва на помощ. И тъй като не всеки знае какво е кетъринг, ние сега ще ви разкажем. Read more

ключар през нощта

Трябва ви ключар през нощта?

Имате невероятния късмет да се приберете в къщи по никое време, за да установите, че ключът не се превърта в ключалката и не можете да си влезете? Ако това е така, то спокойно можете да влезете в графата за нелепи ситуации. Свързани с ключове по никое време, където присъстват безбройни истории. Проблеми със заключващите системи могат да се случат, независимо колко внимаваме или си пазим ключа. Read more