Медикамент за лечение на сънливост

Медикамент за лечение на сънливост – кои наистина ще ни свършат работа …

Медикамент за лечение на сънливост

Модафинил и вашия мозък

Медикамент за лечение на сънливост. Модафинил е лекарство, стимулиращо будността, използвано за лечение на прекомерна сънливост поради нарколепсия, обструктивна сънна апнея или разстройство на съня при работа на смени. Точният механизъм на модафинил е неясен, въпреки че засяга много невротрансмитерни системи в мозъка. Някои проучвания предполагат, че може да подобри изпълнението на сложни задачи при здрави индивиди. Обаче няма дългосрочни проучвания, които да проверят дали модафинил предотвратява когнитивния спад или деменцията. Модафинил обикновено се счита за безопасен за повечето хора с незначителни странични ефекти като главоболие, гадене, замаяност, безсъние и безпокойство.

Потенциалната полза

Един систематичен преглед изследва 24 проучвания при здрави индивиди, за да се определи дали модафинил подобрява когнитивната ефективност при прости и сложни задачи . Повечето проучвания предполагат, че модафинил не подобрява прости когнитивни функции като внимание, словесна работна памет и когнитивна гъвкавост, вероятно защото участниците вече са имали високи резултати на тези прости когнитивни функции. Ефектите на модафинил върху ученето и паметта са смесени, като някои изследвания предполагат ползи, а други предполагат, че няма промяна. Повечето проучвания предполагат, че модафинил не влияе върху творчеството, въпреки че други предполагат, че модафинил може да го наруши. Модафинил може да подобри някои аспекти на изпълнителната функция като планиране, вземане на решения и течна интелигентност.

 

За разлика от смесените резултати с прости задачи, модафинил показа, че подобрява ефективността на сложни задачи въз основа на пет клинични проучвания, включени в систематичния преглед. Съобщава се, че е от полза при учебна задача, която също разчита на вниманието и изпълнителната функция, задача, която разчита на краткосрочната памет и когнитивната гъвкавост, и задача, използваща множество домейни на паметта и внимание . В друго проучване на шахматистите приели Модафинил, им трябваше повече време на ход, в сравнение с тези приели плацебо и следователно подобриха представянето си, но загубиха редица партии поради твърде много време.

 

ЗА ПАЦИЕНТИ С ДЕМЕНЦИЯ

Нито едно проучване не е изследвало дали модафинил подобрява когницията при пациенти с Алцхаймер. Едно проучване съобщава, че модафинил не намалява апатията при пациентите с Алцхаймер.

 

БЕЗОПАСНОСТ

Модафинил обикновено се счита за безопасен за повечето хора, с незначителни странични ефекти като главоболие, гадене, безсъние, безпокойство и световъртеж. Въпреки това, той може да бъде свързан с редки животозастрашаващи кожни заболявания или редки психиатрични състояния.

Модафинил влияе върху ензим, който може да промени кръвната концентрация на някои лекарства като опиоиди и някои антивирусни лекарства. Консултирайте се с Вашия лекар за други лекарствени взаимодействия, преди да приемете модафинил.

 

ЗАБЕЛЕЖКА: Това не е изчерпателна оценка на безопасността или пълен списък на потенциално вредните лекарствени взаимодействия. Важно е да обсъдите проблемите с безопасността с Вашия лекар, преди да вземете някаква нова добавка или лекарство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *