Ранни фрагменти при персийските килими

Килими и техните фрагменти

Има документирани доказателства, че килимите са били използвани от древните гърци. Омир, за който се предполага, че е живял около 850 г. пр. н. е., пише в Илиас XVII, 350 г., че тялото на Патроклос е покрито с „прекрасен килим“. В VII и X книги на „Одисея“ се споменават „килими“. Плиний Стари пише (нат. VIII, 48), че килимите („полимит“) са изобретени в Александрия. Не е известно дали това е било плоско или купчина тъкане, тъй като в гръцките и латински текстове липсва подробна техническа информация.

Плоско тъканите персийски килими, датиращи най-малко от четвърти или пети век след Христа, са открити в Турпан, префектура Хотан, Източен Туркестан, Китай, област, която все още произвежда килими днес. В местността Лоп Нур са открити и фрагменти от килими, които са изтъкани на симетрични възли, като след всеки ред възли са преплетени по 5-7 вътъка, с шарена шарка и различни цветове. Сега те се намират в музея на Виктория и Албърт в Лондон.

Материали, от които се изработват

Вълната и персийските килими

В повечето персийски килими купчината е направена от овча вълна. Характеристиките и качеството му варират от регион до регион, в зависимост от породата овце, климатичните условия, пасищата и специфичните обичаи по отношение на това кога и как се стриже и обработва вълната. Различните части на овчата вълна произвеждат вълна с различно качество, в зависимост от съотношението между по-дебела и по-здрава овча вълна и по-фините влакна на вълната. Овцете обикновено се стрижат през пролетта и есента. Пружинните ножици произвеждат вълна с по-високо качество. Най-ниският клас вълна, използван в килимарството, е „кожената“ вълна, която се отстранява химически от мъртвата кожа на животните.

По-високите степени на персийска вълна често се наричат ​​вълна Курк или Корк. Kоято се получава от вълна, растяща на врата на овца. Съвременното производство също използва вносна вълна. Kато новозеландска мериносова вълна. Tъй като голямото търсене на вълна за килими не може да бъде напълно задоволено от местното производство.

Още за килимите тук.